Ansedel Måns Mårtensson

-1773

               
       
   

Måns Mårtensson.
Död 1773-03-01 i Vik, Rörum (L). Fiskare vid Viks fiskeläge i Rörums socken
Gift.
Signe Pärsdotter.
Född beräknat 1732.
Död 1806-03-14 i Vik, Rörum (L).
Mårten Månsson.
Född omkring 1762 i Vik, Rörum (L).
Nilla Månsdotter. rightarrow.png
Född omkring 1765 i Vik, Rörum (L).
Död 1813-12-03 i Vik, Rörum (L).
Mätta Månsdotter.
Född omkring 1767 i Vik, Rörum (L).
Bereta Månsdotter.
Född omkring 1771 i Vik, Rörum (L).
Död 1805-05-31 i Vik, Rörum (L).

Levnadsbeskrivning

Fiskare vid Viks fiskeläge i Rörums socken
Död 1773-03-01 i Vik, Rörum (L).
Några månader efter Måns död förrättades bouppteckningen. Närvarande för att bevaka de fyra barnens rätt var Måns broder, gamle drängen Jöns Mårtensson samt fiskaren Pär Larsson titulerad närmaste anhörig.


Boets sammanlagda värde uppgick till 1238 daler. I boet fanns inga kontanta pengar.De högst värderade tillhörigheterna var en liten silverbägare, en stor bryggekittel i koppar, en malmgryta samt en järnugn. Bland trävarorna kan noteras några bryggekar, en hel drickestunna, en vävstol med behör, ett målat skåp, ett mindre skåp av furu, en målad kista, tre ekkistor, 2 sängar, 1 trävagn, en släde samt en båt. Måns ägde dessutom hälften i en brännvinstyg som står förseglad i Rörums kyrka. Dess andra hälft var tillhörig gudman Knut.I boet fanns diverse fiskeredskap såsom hommar, garn, garn krokar och linor till ett sammanlagt värde av som uppgavs till nästan samma summa som samtliga möbler och övriga trävaror.


Måns hade i sin garderob en skinntröja, ett par skinnbyxor, 2 svarta vadmarströjor, en hatt, en blå livtröja, ett flertal blångarnsskjortor, några byxor, ett par blå vantar, ett par skor och ett par stövlar.


Bland sängkläderna finns en röd och grönrandig överdyna, en blårandig huvuddyna. Måns ägde vid sin död två hästar, nio och tolv år gamla, en ko, några får och grisar-


Han hade i utsäde en tunna råg och en tunna korn. Han hade tillsammans med sin bror ålfiskerätten på 183 famnars bredd. Familjen hade besittningsrätten till Krono ograverade fastigheten n:o 3 i Vik med jordbruket och byggnaden.


Framställd 2022-11-19 med hjälp av Disgen version 2021.